center

 

 

Coronavirus!


Till alla ev. valpköpare och även gamla valköpare. Jag hoppas ni vill ta er tid och läsa dessa rader och även lägga ner lite tid på att göra era egna efterforskningar för att sen bilda er egen uppfattning.

Så här kommer lite om coronavirus som jag fått fram och förstått det.
Efter senaste tidens debatter om viruset valde vi att testa oss, då det nyligen tagits fram ett sådant test i England efter att de haft problem med ECE. Vi testades positiva för någon form av coronavirus. tyvärr är deras PCR så bred så den kan bara se om testerna är positiva eller negativa. Den är designad för det viruset som gått/går i England, de skriver själva att man ska observera att testet utformats med hjälp av genetiska sekvenser från UK och att andra länders tester kanske inte är tillförlitliga utanför Storbritannien. Informationen finns i länken nedan och är på engelska. Där finns också annan info att läsa om viruset.
http://www.gla.ac.uk/media/media_359796_en.pdf och Infectious Diseases of Ferrets

Troligen har vi haft detta virus i flera år bland illrarna. Läste på ett Danskt forum att någon trodde det funnits iallafall sen 1994. Vet dock inte vilken sanningshalt det ligger i det, men eftersom viruset verkar finnas runt omkring oss oavsett art så är det inte helt osannolikt. Kanske även mer troligt att det funnits längre än så.
Antagligen har jag också haft detta ett tag p.g.a. dess egenskap att återsmitta.
Jag har sålt valpar i flera år utan att ha fått indikationer på att dom skulle ha något som smittar, inga anstormningar med att illrar som redan funnits i hemmet blivit sjuka. Efter att ha rannsakat mig själv, tagit en ordentlig funderare och även kollat igenom gamla mail o meddelanden. Så hittar jag endast ett fall av dålig mage på illrar i det nya hemmet. I det fallet var illern bättre redan dagen efter, men för säkerhet skull fick det bli ett veterinär besök. Vet trodde mer att det berodde på ny bakterieflora från den nya illern än någon smitta.
Mina illrar har inte heller visat några som helst ECE-liknande symptom.


Men för att få mer på fötterna så att säga, så har jag läst runt på olika sidor om coronavirus på olika djurslag. Det verkar som om de flesta arter har det i någon form, utan att bli sjuka av det. Något som vi dagligen lever med i stort sätt.
Har också hört från personer som kontaktat veterinärer med frågor om testet och de har fått svaret att testet i sig inte säger så mycket mer än att det finns Corona eller inte. Denna veterinär hade tydligen, om jag inte missuppfattat det, konsulterat utländska kolleger varav en specialiserat sig inom iller. Dessa tycker att vi har överreagerat lite. För så länge man inte vet vilken stam det är av Corona så kan man inte säga att det är ECE eller den stam som leder till ECE, som man har.
Även University of Glasgow säger att viruset inte behöver mutera för att orsaka ECE. Hur man ska tolka det som vet jag inte riktigt, men eftersom man inte vet vilken stam man har av viruset så vet man ju inte heller om man har det som ger ECE.
Vissa påstår att all Corona kan ge ECE, jag kan varken hitta fakta som stödjer eller förnekar det påståenden. Men skulle någon hitta det så tar jag tacksamt emot info. Jag utgår ifrån min egen erfarenhet av sålda valpar och besökande djur som inte blivit sjuka.
Vissa ser det som en epidemi och anser att dom som är positivt testade ska hålla karantän.
Själv tycker jag väl inte att man behöver ta det så långt om det inte finns några sjukdoms symptom eller djur blivit sjuka vid kontakt med positivt testade djur. Men man ska självklart inte nonchalera det hela heller utan att man ska tänka till lite och vara uppmärksam.
Självklart att man ska ta sitt ansvar som ägare om djuren visar symtom och är uppenbart sjuka, eller om andra djur som haft kontakt med dina visat symtom efter kontakten. Kanske inte att ett eller två spridda fall behöver vara ett utbrott, illrar kan ju bli dåliga i magen av andra orsaker också. Men blir det fler än så runt omkring en positiv testad grupp så visar ju det ett mönster och då får man ju handla utefter det.

En dansk uppfödare ställde dessa frågor. Jag har fått lov att dela med mej av frågor och svar.
Fråga: Om en iller har en förkylning när du tar testet och går och nyser mycket, kan det ge en positiv eller negativ inverkan på testsvaret? Tänker att förkylningar också är ett coronavirus och jag vet inte hur specifik ditt test är. Kan det skilja mellan de olika typerna av coronavirus en iller kan ha?
Svar: Iller "förkylningar" orsakas av alla typer av agenter; det kan finnas andnings CoV som det finns i många djurarter. Så vitt jag vet, vet ingen den genetiska sammansättningen av andnings CoV hos iller, om det finns ett sådant virus och hur relaterade det är genetiskt till enterisk CoV. Vår PCR är utformad för att vara i stort sett specifikt så det plockar upp många stammar av enterisk CoV. Så det kommer att upptäcka genetiskt liknande virus. Luftvägs CoV är dock osannolikt att upptäcka i avföringen.
Fråga: Kan ert test se skillnad mellan Iller Corona och t. ex katt eller mänskliga coronavirus?
Svar: Vissa stammar är mycket lika genetiskt. PCR vet vi kan upptäcka några kattdjur och några hund stammar av coronavirus.
Fråga: Tror du att det finns en skillnad i iller Corona som finns i England och iller Corona vi har i Danmark? Eller är det 100% samma virus?
Svar: Vi vet inte det ännu, det är det arbetet som vi försöker göra. Jag förväntar mig att det kommer att finnas flera stammar / typer i Danmark eftersom det kommer att finnas det även i Storbritannien.

Så vad vi kan få för svar av testerna är att vi har eller inte har Corona, inte vilken stam. Kan vara så att vi som testats positiva inte ens har samma stammar, om jag uppfattat det rätt. Har djuret/djuren inte några sjukdoms symtom eller gett sjuka djur vid kontakt med andra av sitt slag, så skulle man ju kunna utgå från att man har en ofarlig stam.


Har hört flera än en veterinär säga att vi överreagerar (dock inte alla personligen utan info från andra som frågat sin egen veterinär) Det är som sagt ett virus som normalt förekommer mer eller mindre hos dom flesta djurslag och hos människan utan att någon blir sjuk.
Det bisarra i hela historian är ju att inget tyder på att vi har ett utbrott av ECE, har inte heller hört om sjuka djur eller någon som dött i ECE-liknande symtom. Varken här eller i Danmark där det hela tog fart och som fick oss här i Sverige uppmärksammade på utbredningen och testet.

Detta är min personliga syn och tolkning av det hela. Så för att skaffa sig en mer objektiv syn bör man själv söka info och läsa den. Prata med sin veterinär, fack kunniga person t.ex. Jag tar gärna emot ytterligare information om någon kommer över det och vill dela med sig.


Till mer ren fakta
Tyvärr så smittar det ju lika lätt oavsett stam så där är det ingen skillnad. Att det sitter i länge beror inte på att viruset är långlivat verkar det som. Kattens coronavirus kan tex leva i upp till sex veckor i dåligt rengjord miljö(vet inte om det gäller illerns men borde inte vara någon skillnad).
Lägg till att viruset lätt återsmittar, så att ett djur kan ha smittan och bli av med den men snabbt bli smittat igen om man har en större grupp. På så sätt kan det gå runt länge och vara svårt att få bukt med. Det är därför det rekommenderas att dela upp en större flock än 3 i mindre grupper för att bli av med det fortare.
Bra hygien och vanliga rengöringsmedel är effektiva mot viruset. Lådan behöver rengöras extra noga, eftersom coronavirus sprids genom avföringen så blir lådorna en smittkälla. Indirekt överföring, tex genom skor och kläder, kan också förekomma även om det inte är lika vanligt eftersom viruset i regel inte är särskilt långlivat.
Corona virus är även känsligt mot värme så en ångtvätt vore väl det idealiska städredskapet.

För att slippa skriva hur mycket som helst så länkar jag till en del sidor som handlar om kattens coronavirus. Då det inte är samma art så kanske inte allt stämmer med iller, men i det stora hela så borde det inte skilja sig nämnvärt åt. FIP är katternas variant av ECE.

http://www.sva.se/sv/Djurhalsa1/Katt/Infektionssjukdomar/Coronavirus-och-FIP/http://www.katter.nu/fip/
http://www.djursjukhusen.se/2012/03/kattens-coronavirus-och-fip/


Länkar på Engelska
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3381543/
http://en.wikipedia.org/wiki/Coronavirus
http://wwwnc.cdc.gov/eid/article/20/2/13-0543_article
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3901494/


© 2006 - 2017 Dashingferrets
[googlec946b2417a7ae113.html]